jueves, 29 de julio de 2010

JULIOL 2010. MAIGRET ( 18 ): La esclusa número 1.

Interessant joc de personatges i univers de remolcadors i escluses i tota la pesca.

El protagonista principal investigat per Maigret és d'una forta personalitat, un home que s'ha creat a si mateix, que ha evolucionat i s'ha enriquit de forma espectacular econòmicament, pero no anímicament. Un home molt ric i molt pobre alhora, el qual ens tracta de mostrar el comisari Maigret fins al final quan ell mateix es declara autor d'un crim ( dos crims?) al qual li resta importancia en comparació al crim que considera de traicionar una amistat.


La novel·la és un llarg peregrinatge en la vida interior d'aquest home i tots els que l'envolten.


No defrauda i segueix en la línia de totes les novel·les del comisari Maigret, el qual es manté com un protagonista secundari de la investigació en la qual sempre sembla no fer res, però acaba sempre amb la solucció del crim.


Per al proper més recomanem la lectura de: Maigret ( 1934 ).


lunes, 5 de julio de 2010

JUNY 2010. MAIGRET ( 17 ): Liberty Bar.

Interessant novel·la del comissari Maigret envers la baixada a l'infern del protagonista, victima d'assassinat, conegut per William Brown.


Un home ric, amb possessions i una riquesa en augment, que queda captivat per la màgia i la nocturnitat de les platges del mediterrani, el glamour i el sexe. Compra un dels majors iots de la zona i es dedica a viure amb majúscules les nits mediterrànies. Així es dedica a gastar, gastar en begudes, en dones, en festes, en .... fins que la familia el declara impedit i li tallen la aixeta monetària que tantes satisfaccions li estava donant. Aquest home acaba amb una pensió mensual, esclavitzat amb dos dones en una vella casona i amb altres dos dones amb les quals gasta i consumeix principalment amb alcohol la gran majoria de la seua mensualitat.


L'altre protagonista principal de la novel·la és el bar, el Liberty Bar, un curiós i patètic antre de destrucció en el qual la gent beu per oblidar i parla amb confiança amb la gent d'aquest bar on tots busquen el mateix, oblidar el passat i beure's el futur.


La última protagonista destacada en aquest cas és l'assassina, el personatge de la qual evoluciona al llarg de la investigació fins a quedar descoberta com una pobre infeliç moribunda que apenes té un lloc on deixar-se caure.


La novel·la està molt ben estructurada, els esdeveniments es succeixen de manera adecuada introduint al lector en tota la trama i deslligant aquesta capitol a capitol.


Una de les grans novel·les del Simenon envers el comissari Maigret.


Per al proper mes proposem la lectura de la novel·la: LA ESCLUSA NÚMERO 1, de 1933.