jueves, 29 de abril de 2010

ABRIL 2010: MAIGRET (15). Entre los flamencos

Interessant novel·la del Maigret, en la qual tracta d'introduir-nos en les costums i els quefers d'uns determinats personatges natius de Bèlgica, els "flamencos". En un principi busca ser una novel·la costumbrista amb molta tensió entre els personatges de diferents arrels geogràfiques. Un dels personatges principals posa a Maigret en el camí de la investigació, amb totes les conseqüències, on malgrat buscar la desaparició dels dits acusadors cap a la seua família, el que aconsegueix és que el nostre impertinent comissari la descobrisca com a autora material de l'assassinat. Malgrat tot, el nostre comissari amb la seua bona voluntat de mantenir-se al marge de la investigació oficial no es decideix i no delata a la nostra culpable, fet que enlloc d'humanitzar al protagonista, l'envileix per permetre la impugnitat de la autora material dels fets.

Més enllà de judicis morals, cal dir que la novel·la destaca per la atmosfera pròpia de les novel·les de Maigret i a més a més la caracterització d'uns personatges vil i interessats.

A destacar el fragment:

"Maigret deseaba hacerle una pregunta, pero no sabía cómo hacerla.
- ¿Nunca ha tenido novio?
- Nunca.
No obstante, no quería preguntarle eso exactamente. Anna le impresionaba, sobre todo después de ver su habitación. Le impresionaba como lo haría una enigmática estatua. Se preguntaba si ese cuerpo poco seductor había vibrado alguna vez; si era algo más que una hermana abnegada, que una muchacha modélica, que un ama de casa, que una Peeters; si, en definitiva, tras esas apariencias se escondía una mujer."

Aquesta és la protagonista d'un terrible assassinat.


Per al proper mes, proposem la lectura de: El loco de Bergerac,